Lyxmobil med extra verklighet

Jag är på väg att be hunden hoppa upp i stolen för att få en bättre bild. Sen kommer jag på att det inte finns någon stol, att det bara är en app från Ikea.

Iphone 8 tar AR, förstärkt verklighet, till en ny nivå. Processorn och sensorerna i årets iphonemodeller gör det möjligt att beräkna avstånd och läge så att virtuella föremål och figurer ser ut att finnas på riktigt när jag ser genom kameran.

Jag provar lite nya möbler i sovrummet med appen Ikea Place. Stolen passar bra där, och eftersom den till och med får en skugga som stämmer med ljuset från fönstret ser det så verkligt ut att jag för ett ögonblick tror att den står där på riktigt.

Den nya processorn är en av finesserna i årets iphonemodeller. Iphone 8 och 8 Plus släpptes nyss och ser ut ungefär som förra årets iphone. Skillnaden på designen är att baksidan är täckt av glas, något som ska underlätta trådlös laddning.

Jag testar den större Iphone 8 Plus, den som har ett extra objektiv och kan ta snygga porträtt. Den är för stor för att kännas bekväm i en hand. Skärmen är 5,5 tum. Glasbaksidan gör att den känns extra hal att hålla. Jag sätter på ett skal direkt för att få bättre grepp.

Kamerans porträttläge har fått ljussättning. Nu går det inte bara att göra bakgrunden oskarp utan jag kan också sätta olika sorters virtuell belysning på motivet. Jag ser effekterna medan jag fotograferar, men det är effekter som görs av mjukvaran, inga riktiga lampor.

Snyggast är scenljus i mono, det blir ett svartvitt porträtt mot svart bakgrund. Det läget kamouflerar också bristerna hos mjukvaran som fortfarande inte riktigt klarar att skilja förgrund från bakgrund när människor har hårtestar eller skäggstrån som sticker ut.

Med naturlig belysning och till höger med scenbelysning mono. Det går att ändra även efter att bilden tagits om du ångrar dig.

Trots att allt inte blir perfekt är dessa fotofilter väldigt roliga. Allt sker automatiskt, mobilen räknar ut hur det ska göras. Jag bara tar bilden.

Det här är Apples största styrka, att göra det enkelt för användaren. Iphone 8 Plus är en stor lyxig mobil som gör allt snabbt och enkelt. Den kan i mångt och mycket ersätta en dator.

Men är det den du ska lägga dina sparpengar på? I november kommer den ännu dyrare Iphone X, ännu större, med oled-skärm som ger djupare färger, med ansiktsigenkänning och nya gester i stället för den vanliga hemknappen. Kanske bäst att vänta med beslutet.

TEST: Iphone 8 Plus
Pris: Från 9 095 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 10 oktober 2017.