Sorry, Siri. Google vann matchen

Hur kokar man ägg, frågar jag. Googles assitent ger äggkokningsråd, Siri berättar om kvinnliga könsceller.
Siri (till höger) har funnits länge på svenska, men Googleassistenten som nyss lärt språket vinner lätt. Vem vill ha en digital vän som är trögfattad men låtsas vara smart? Ladda hem appen Google assistent till din mobil om du inte redan har den. Finns även för iphone.

 

Nu finns Googles assistent på svenska. Du som har en androidmobil kan fråga om saker och styra mobilen med rösten. Vi lät Google-assistenten mäta sig med Apples Siri.

STARTEN. Jag hittar inget sätt att starta genom att säga ”OK, Google” i min androidmobil. Det kan bero på att språket är svenska. I stället håller jag ned knappen som leder till startsidan för att ställa en fråga. I min iphone kan jag starta Siri genom att säga ”Hej Siri” eller genom att trycka in startknappen. 1-0 till Siri.

GISSA GÅTOR. Jag frågar vad det är som går och går och aldrig kommer till dörren. Googles assistent ger mig en länk till Institutet för språk och folkminnen som handlar om denna gåta. Siri svarar ”Hmm, jag är osäker.” Nu står det 1-1.

DRA EN VITS. Jag frågar om de kan någon vits. Googles assistent svarar: ”Vad säger båten till vinden? Jag känner mig blåst.” Siri svarar: ”På vilken svensk ö fryser man mest? På Frösön”. Jag ber om en till. Google: ”Alla pratade så högt att läsken knappt fick en kapsyl i vädret”. Siri: ”När står allting still? I rusningstid.” Lika dåliga. 2-2.

PRATA. Jag frågar ”Vad är meningen med livet?” Google-assistenten: ”Jag har en fabriksgaranti. Så jag tänker inte så mycket på såna saker”. Siri: ”Det är enkelt… Det är en filosofisk fråga som handlar om syftet och signifikansen med livet eller existensen i allmänhet.” Kom igen, Siri. 3-2 till Google.

RESOR. Jag frågar när nästa tåg från Göteborg till Stockholm går. Googles assistent ger mig en karta med tågets väg, korrekt avgångstid och restiden. Siri ber mig lägga till en adress i en av mina kontakter som har Stockholm i namnet. Google leder nu med 4-2.

PLATSER. Jag frågar var närmsta pizzeria finns. Google ger mig sökresultat med de närmaste pizzeriorna. Siri säger ”Hmm, jag hittar ingenting om Närmsta pizzeria.” Google leder med 5-2.

RECEPT. Jag frågar hur man kokar ägg. Google visar ICA-kökets tips om äggkokning. Siri undervisar mig om vad ett ägg är. 6-2 till Google.

SKICKA MEJL. Jag ber assistenterna skicka ett meddelande till en av mina kontakter. Googles assistent skriver mejlet men får aldrig iväg det, förstår mig inte när jag säger att det ska skickas. Siri skickar mejlet efter en del rättningar. Siri vinner. Slutresultatet blir 6-3 till Google.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra tidningar 9 oktober 2018.