Tips på hårda paket i sista minuten

bilder på prylarna
Översta raden från vänster: Google home mini, Hyper Pearl powerbank, Tile Mate. Understa raden: Victor musfälla med wifi, Flic smartknapp och Lifx smart glödlampa. Sök på produktnamnen på nätet för att hitta inköpsställen nära dig och jämföra priser.

Hårda paket är kul att få. Och det måste inte vara jättedyra saker. Här är tips på användbara teknikprylar att ge bort eller önska sig i julklapp. De finns i olika hemelektronikaffärer, priserna kan variera.

Google Home Mini, 649 kronor.

Smart högtalare och röstassistent. I år har Googles assistent lärt sig svenska. Den som har en sån här hemma behöver inte ta upp mobilen och googla för att få svar på något. Fråga högtalaren i stället. Du kan också be den tända en smart glödlampa eller styra andra smarta prylar. Eller bara spela din favoritlåt. Funkar med både Android och Iphone.

Hyper Pearl powerbank med sminkspegel, 299 kronor.

Perfekt att ha i handväskan. Ladda mobilen om batteriet tar slut, fixa mascaran eller rätta till kontaktlinsen. Spegelladdaren finns i guld, rosa guld och röd. Den har en vanlig spegel och en med förstoring. Den har också inbyggd belysning.

Tile Mate 2018 Bluetooth-tracker, 269 kronor.

Häng en sån här i nyckelringen eller lägg den i plånboken. Om du tappar bort nycklar eller plånbok kan du se i mobilen var du senast hade dem. Tile var förut en engångspryl men har nu utbytbart batteri vilket gör den till en bättre present. Hittar du inte din mobil kan du trycka på brickan för att få mobilen att låta.

Victor elektrisk smart-musfälla, 799 kronor.

Musfällan dödar mössen med en elstöt och skickar sen en notis via hemmets wifi till din mobil om att den fångat en mus. Du får också besked om när det är dags att byta batteri. Elen stängs av när du ska tömma fällan och ska inte heller kunna skada hundar eller katter. Passar dem som bor i gamla hus på landet. Om de inte har små gnagare som husdjur, förstås.

Flic smartknapp, 349 kronor.

Tryck på knappen så händer vadå? Ja, det bestämmer du. Spela dina favoriter på Spotify, tänd den smarta glödlampan, ring barnbarnet, ta en bild med mobilkameran eller sänd din position? Du programmerar knappen med en app i mobilen. Knappen kan fästas med ett clip eller med självhäftande tejp.

Lifx Mini Colour Smart LED-lampa, 499 kronor.

Smart glödlampa som ansluts till hemmets wifinät och kan styras av en app i mobilen eller via hemmets smarta assistent (som Siri, Alexa eller Googles assistent). Du kan tända och släcka, byta till vilken färg du vill på ljuset eller dimma ljuset. Det går att schemalägga lampan och även att styra den när du är utanför hemmet.

Julklappstipsen publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 18 december 2018.