Hej då gammel-tv, nu kommer apparna

HBO Nordic.
HBO Nordic är en av apparna i nya Apple TV. Nu kan vi äntligen se säsong 5.

 

Jag har testat nya Apple TV. Eller nja, jag har inte hunnit testa så mycket. Först måste vi se alla Game of Thronesavsnitt vi inte sett och jag måste lära mig spela det där rymdspelet.

Installationen av Apples nya tv-box går snabbt. Den hämtar alla uppgifter den behöver från min iphone. Sen är det bara att ladda ned de appar jag vill ha från App store. App store i tv:n alltså, det är det som är det nya.

HBO Nordic är en av apparna. Och för oss som inte fått den tjänsten att fungera riktigt förut blir det meningsfullt att skaffa nya Apple TV bara för att kunna se femte säsongen av Game of Thrones.

Det finns inte bara appar för att se på tv-serier och film utan jag kan boka boende med Airbnb, kolla i en kokbok eller shoppa. Det finns inte jättemånga appar än och alla som finns är inte bra. Nya Apple TV har ett eget operativsystem, utvecklare som gjort appar för iphone och ipad måste göra nya versioner för tv-skärmen. Om några månader kommer det antagligen att finnas massor.

Det finns förstås spel. De kan alla spelas med den nya fjärrkontroll som följer med, som ansluter både med infrarött och bluetooth och har en touchyta som gör det lättare att navigera, särskilt att bläddra eller flytta sig snabbt. Det går också att styra i spel genom att röra hela fjärrkontrollen.

Jag lutar handen för att styra mitt rymdskepp. Det är lättare än att styra med en datormus. Den som vill spela mycket kan köpa till en spelkontroll med tvåhandsgrepp.

Spelen gör Apple TV till en ny spelkonsol, en konkurrent till Xbox, Playstation och Nintendo. Om det blir en svår konkurrent, ja det beror på vilka spel som kommer.

Denna box kommer att göra det ännu svårare för tablå-tv att behålla sina tittare. Det är roligare att bläddra bland appar än att ta sig fram i den vanliga tv:ns inställningar.

Den nya fjärrkontrollen kan sätta på både tv-skärmen och Apple TV:n. Jag behöver alltså inte hantera mer än en kontroll för att börja titta.

Appar i tv är inget nytt. Det har funnits smart-tv med appar i många år. Olika tillverkare har haft olika system. Inget jag sett tidigare har fungerat så här bra. Flertalet andra teknikföretag verkar inte förstå att det är funktionen som är det viktiga. De tror fortfarande att design handlar om ett snyggt utseende.

App store i iphone gjorde succé för att det var enkelt att ladda ned och använda appar, mycket enklare än att leta upp program i webbläsaren eller hur det nu var man gjorde i en gammal Nokia eller Sony Ericssonmobil, jag minns inte riktigt, men det fanns appar för mobiler före iphone och det var superkrångligt och blev fel hela tiden.

Det är ingen hemlighet vad som krävs för att teknikprylar ska bli populära bland många – de ska fungera och vara lätta och roliga att använda även av de som inte är teknikintresserade. Ändå nöjer sig de flesta andra teknikföretag med att prylarna funkar sådär, eller ganska bra och bara är lite krångliga.

Gamla Apple TV var jättebra. Den nya kommer trots sitt högre pris att köpas av flera. Ja, fast jag inte hunnit testa färdigt tvekar jag inte att utnämna den till årets julklapp. För vi vill ha apparna, vi vill ha spelen. Vi vill ha dem lika enkelt och lättåtkomligt som i mobilen, fast på den stora tv-skärmen.

Och då är nya Apple TV ändå inte alls perfekt. Här är det jag tycker är brister:

Det går inte att använda iphonen som fjärrkontroll till den, Apples fjärrkontrollapp funkar inte med nya Apple TV. Detta är ett problem när lösenord och annat ska skrivas in. (Och det måste de ju bara lösa)

Röststyrning med Siri funkar ännu inte på svenska med nya Apple TV. Det gör också att det nya söket som ska kunna leta i flera appar, till exempel efter en filmtitel, inte funkar i Sverige än. (Detta kommer att lösas, Siri kan ju svenska i mobilen)

Det går inte att lagra köpta filmer i Apple TV. Minnet, 32 eller 64 GB, är till för apparna. Boxen är gjord för att alltid vara uppkopplad och strömma medieinnehållet. (Detta är bara problem för dem som inte har bra internetuppkoppling. Men det får vi nog snart eller?)

Så här ser Apple TV och fjärrkontrollen ut. Den är större än tidigare modellen, men fortfarande väldigt liten, en pryl som knappt märks bredvid tv:n. Men som gör all skillnad. Maken lämnar datorn. Jag lägger undan mobilen. Vardagsrummet blev plötsligt kul. Vi samlas framför tv:n igen. AppleTV-4G_Remote

 

 

2 thoughts on “Hej då gammel-tv, nu kommer apparna

  1. Manne Fridell

    Vad kostar den då?

    1. Eva Wieselgren

      1 695 för 32 GB och 2 295 för 64 GB. Den tidigare modellen blir billigare nu, 799 kr.

Comments are closed.