Block med molntjänst

 

Bamboo Spark
VARDAGSMAGI. Kladda som vanligt på vanligt papper. Tryck på knappen så har du din skiss i mobilen. Där kan du redigera i Wacoms appar eller exportera som bild till andra ställen.

 

Bamboo Spark är ett block. Ett smart block, eller till och med ett magiskt block, om du inte bryr dig om exakt hur det du ritat kan dyka upp i mobilen en sekund senare.

Det speciella med Spark är att det inte är en ritplatta med en stylus. Det är en pärm med ett vanligt block i A5-storlek och en kulspetspenna.

Det är inte nästan som att rita på vanligt papper, det är verkligen vanligt papper.

Du som känner dig hämmad av att rita på ipad eller mobilskärm men ändå vill förvara och dela dina alster på internet har alltså en lösning på problemet här.

Papperet och pennan är också det som begränsar Spark. Du kan inte rita större än A5 om du inte delar upp bilden i flera mindre. Du kan inte färglägga eller måla med pensel, det är bara svart kulspetspenna som gäller.

Du måste ha papperet liggande på pärmen när du ritar och skriver och du måste använda den medföljande pennan med sina speciella bläckpatroner.

Pärmen behöver laddas efter åtta timmars användning, pennan behöver inte laddas. När de medföljande bläckpatronerna tar slut ska det gå att köpa nya, tre för ungefär en hundralapp.

Blocket synkas med mobil eller surfplatta via bluetooth. Det kan användas utan att mobilen är med och sparar då upp till hundra ritade blad.

Jag har testat några dagar och tycker mycket om Spark. Det känns verkligen magiskt att trycka på knappen på blocket när papperet är fullt och veta att allt har sparats digitalt.

Alternativet – att scanna eller fotografera – är betydligt krångligare.

Tre nackdelar jag upptäckt: Pennan är inte jätteskön att hålla. Jag måste para mobil och block på nytt när mobilen varit avstängd. Jag måste ha ett konto hos Wacom.

Spark är en bra pryl för studenter, tecknare och andra som vill använda papper och penna och samtidigt vara digitala. Det går att fortsätta på teckningen på en surfplatta med Wacoms app Bamboo – zooma in på detaljer, ändra och färglägg. I mobilappen som hör till Spark går det också att redigera, men inte att färglägga. Bilden kan även delas som bild (jpeg eller pdf) och hämtas in i andra appar.

 

TEST: Bamboo Spark

★ ★ ★ ★ ☆

Tillverkare: Wacom

Pris: 1 590 kronor