Ta bilder i 360 grader

360kameror
FÅNGA ALLT. Googles street view-app hjälper dig ta 360 graders bilder med mobilkameran. Vill du göra det enklare kan du skaffa en Theta S, eller spara till kamerabollen Panono.


Du har säkert sett sådana här bilder, om inte annat så i Google Street View. Du kan ta dem själv med en app eller specialkamera.

En 360 graders bild är alltså ett foto som visar allting runt om fotografen i samma bild. Har du en vanlig kamera eller mobilkamera måste du snurra runt och ta många bilder. Bilderna sammanfogas med ett program, antingen medan du tar dem eller efteråt.

Den som tittar på bilden måste kanske ha ett program för att titta, eller  också måste bilden ligga på en särskild server. Betraktaren kan snurra bilden och utforska den. Det känns som att stå på en plats och titta sig omkring.
Att ta sådana bilder med vanlig kamera är kul, men om saker rör sig medan bilden tas kan det bli konstigt.

Vill du testa med iphone kan du göra det med appen Google Street View. En annan app är 360 Panorama från Occipital. På många androidmobiler finns möjligheten inbyggd i kameraappen.
Vill du ta 360-bilder enklare kan du investera i en specialkamera.
En som många använder och som inte är jättedyr är Theta från Ricoh. Den är som en liten pinne med två fisheye-kameror. Det räcker att trycka en gång för att fånga allt. Den kan även filma. Senaste modellen heter Theta S. Den kostar cirka 3 800 kronor och finns i välsorterade fotoaffärer .

Vill du ta ännu större och skarpare bilder är Panono ett alternativ.  Den har utvecklats med hjälp av crowdfunding och har nyss börjat säljas från panono.com för 1 499 euro. Dyrare, men då har den inte mindre än 36 kameror och tar bilder med 107 megapixel. Bilderna sätts ihop till ett 360 graders panorama i en tillhörande molntjänst som också låter dig dela bilder på sociala medier eller bädda in dem på din sajt. Det går att sätta den runda kamerabollen på ett stativ och fjärrstyra den från en mobilapp, så inga fingrar kommer vägen.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 29 mars.


Här kommer en länk till hur det såg ut i dimman där jag bor på tisdagsmorgonen. (Länken verkar bara gå att öppna från dator)