Bra där, Apple! Kod åt alla.

applekod
Cheryl Thomas demonstrerade Swift Playground.

 

Jag kollade fobollen och Appleeventet samtidigt. Båda var väl sådär. Men Apple tog sig på slutet. Det kommer en möjlighet för barn och andra att lära sig kodspråket Swift på ipad i höst.

Det allra roligaste hade förstås varit om Zlatan kommit in och gjort 2-1 inför alla förvånade utvecklare på Apples konferens. Men det hände inte fast fönstren låg där sida vid sida på min skärm. Det var en keynote med många små bra och kul saker, men inget riktigt stort förrän Swift Playground kom på slutet.

Visst, det är bara som en app där barn lär sig grunderna i programmering, men det är inte så bara. De allra flesta barn hittar aldrig till Scratch och andra resurser som finns om de inte har it-intressserade föräldrar eller lärare. Men finns det en lärmiljö inbyggd i ipaden kommer fler att prova.

Siri för Mac har jag inte precis saknat, men Siri är kul och ju fler tillfällen att prata med henne desto bättre fattar hon.

Att Apples Meddelanden försöker konkurrera med Facebooks Messenger med stickers, emojis, appar och andra kul grejer känns å ena sidan lite fjantigt, å andra sidan skickar jag massor med fåniga stickers och animationer i Messenger så jag är verkligen rätt målgrupp.

Apple är inte magiskt som på Steve Jobs tid. Men de börjat ha kvinnor med på scen, mer än en, och de gör bra grejer. Jag ser framemot att få leka med Swift när iOS 10 kommer i höst.

Tim Cook inledde med att prata om terrordådet i Orlando, om hur Apple ser mångfald som styrka, och bad alla hedra offren med en tyst stund. Vill du se keynoten finns den på www.apple.com/apple-events/june-2016/